Dokumentacja dyrektora
Placówki oświatowe
Plany pracy
Kalendarz
Nadzór pedagogiczny
- Informacja o realizacji nadzoru pedagogicznego za rok poprzedni
- Plany nadzoru pedagogicznego 2024/2025
- Wzory dokumentów kontrolnych 2024/2025
- Sprawozdania z realizacji planu nadzoru pedagogicznego
Kontrola i wspomaganie
Zarządzanie placówką
- Aktualności i zmiany prawne
- Statuty, koncepcje pracy, uchwały
- Ochrona danych osobowych
- Procedury, regulaminy, wnioski
- Wypadki w placówkach, bezpieczeństwo
- Finanse i majątek
Zarządzanie kadrą
- Dokumentacja kadrowa
- Awans zawodowy
- Ocena pracy nauczyciela
- Działalność zespołów przedmiotowych i zadaniowych
- Konkurs na dyrektora
Kontrola zarządcza
- Kontrola zarządcza w pigułce
- Standardy grupy A
- Standardy grupy B
- Standardy grupy C
- Standardy grupy D
- Standardy grupy E
Dydaktyka
SZKOLENIA WIDEO
NIEZBĘDNIK PRAWNY
Komunikaty MEiN
Dziesięć owocnych tygodni w symestrze w ramach akcji "owoce i warzywa"
Milion trzysta dwadzieścia tysięcy dzieci będzie uczestniczyć w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”. Dzięki tej inicjatywie uczniowie z klas 0-III przez dziesięć tygodni w semestrze będą otrzymywać od dwóch do trzech porcji owoców i warzyw. Zdrowe przekąski będą urozmaicone. Program zakłada że w ich skład wchodzić mogą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewka, słodka papryka, kalarepa, pomidorki, oraz soki z warzyw i owoców.
Warunki uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” są stosunkowo proste. Szkoła musi zawrzeć umowę z zatwierdzonym dostawcą - informuje Agencja Rynku Rolnego nadzorująca program. Jedna szkoła może podpisać umowę tylko z jednym podmiotem, na ogół specjalizującym się w takich dostawach.
Program „Owoce i warzywa w szkole” w tym roku się zmienił. Komisja Europejska zwiększyła jego budżet z 90 do 150 mln euro i wzmocniła działania edukacyjne. Jego skuteczność z roku na rok jest coraz bardziej zauważalna. Dzieci ze szkół, w których rozdaje się owoce i warzywa o 20 % częściej sięgają po te produkty – tak wynika z Badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Wzrost popularności owoców i warzyw wśród dzieci uczestniczących w programie widać w perspektywie ogólnopolskiej. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba dzieci uczestniczących w inicjatywie wzrosła trzykrotnie z 300 do ponad 900 tysięcy zaś liczba u szkół wzrosła czterokrotnie z 2,5 tys do 10 tys. Pod względem budżetu Polska jest największym beneficjentem programu po Włoszech i Niemczech.
Data: 2014/09/17
- Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
- Porady i opinie ekspertów.
- Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
- Bieżące informacje prasowe